Tijdlijn Hypotheken

Uw situatie

Selecteer een fase:

Hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente is van invloed op de totale kosten van de hypotheek, die maandelijkse betaald moeten worden. Door voor een gunstige hypotheekrente te kiezen, kan er dus fors bespaard worden op de maandelijkse netto lasten. Het is echter wel belangrijk dat bij de keuze voor een hypotheekrente er rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie. Er zijn namelijk meerdere vormen en dus verschillen op het gebied van hypotheekrente aanwezig.

=>VRAAG VRIJBLIJVEND EEN OFFERTE MET GUNSTIGE RENTE AAN!

Vormen van hypotheekrente

De voorkomende vormen van hypotheekrente zijn de variabele rente en de vaste rente, waarbij het grootste verschil de rentelooptijd is. Bij een variabele rente wordt de hypotheekrente steeds aangepast aan de marktsituatie. Deze aanpassing van de hypotheekrente kan per maand, kwartaal of per zes maanden worden herzien, afhankelijk van de keuze van de consument. Dit heeft tot gevolg dat er in een jaar tijd sterke schommelingen kunnen optreden als de hypotheekrente sterk fluctueert. Bij een vaste rente wordt er een hypotheekrente overeengekomen die voor een bepaalde looptijd wordt vastgesteld. Die looptijd kan variëren van bijvoorbeeld vijf jaar, tien jaar tot zelfs gelijk worden gesteld aan de hele looptijd van de hypotheek. Wilt u een offerte voor een hypotheek met gunstige hypotheekrente? Vraag dan direct een offerte aan.

Keuze voor hypotheekrente

Bij de keuze voor een hypotheekrente is de belangrijkste vraag welke vorm en welke rentetermijn er gekozen moet worden. Het beste antwoord op deze vraag is dat er een hypotheekrente gekozen moet worden die aansluit bij de persoonlijke situatie. Wie kiest voor langdurige zekerheid omtrent de woonlasten, kan kiezen voor een hypotheekrente, die voor langere tijd wordt vastgezet. Daarbij wordt er door de consumenten minder rekening gehouden met de hoogte van de hypotheekrente, maar geeft de zekerheid voor een langdurige vaste renteperiode vaak de doorslag. Minder vaak wordt er gekozen voor de variabele hypotheekrente, die per maand gewijzigd kan worden. Een dergelijke rente brengt natuurlijk onzekerheid met zich mee voor de maandelijkse woonlasten, maar kan gezien over de lange termijn voordeliger zijn. Er kan ook een tussenweg worden gevonden door voor een vaste hypotheekrente te kiezen voor een korte vaste renteperiode van bijvoorbeeld twee jaar. In dat geval komt er voor het einde van deze twee jaar een renteherziening, waarbij de rente weer vast kan worden gezet voor een bepaalde periode. Voor zowel de variabele als de vaste hypotheekrente is de rente ontwikkeling van groot belang

Verschillen in hypotheekrente

Tussen de banken die hypotheken aanbieden, zijn er grote verschillen te ontdekken in de hoogte van de hypotheekrente. Dit geldt zowel voor de hoogte van de variabele rente als de hypotheekrente die wordt vastgezet voor een langere periode. Om u de tijd van het onderzoek naar de verschillen in hypotheekrente te besparen, kunt u van de gelegenheid gebruik maken uw persoonlijke gegevens in te vullen, zodat er een offerte met een gunstige hypotheekrente kan worden samengesteld. Uiteraard wordt er bij de offerte rekening gehouden met de persoonlijke situatie.