Tijdlijn Hypotheken

Uw situatie

Selecteer een fase:

Tweede hypotheek

Wanneer is het slim om een tweede hypotheek af te sluiten? Voor welke hypotheekvorm moet er dan gekozen worden? Dit zijn allemaal vragen, waar niet een eensluidend antwoord op gegeven kan worden, omdat er namelijk zoveel verschillende mogelijkheden en redenen zijn om wel of niet voor een tweede hypotheek te kiezen en dat geldt ook voor de hypotheekvormen.

=> KLIK HIER VOOR EEN GRATIS EN VRIJBLIJVENDE OFFERTE VOOR EEN 2E HYPOTHEEK

Wanneer kiezen voor een tweede hypotheek?

Ene hypotheek is een langdurige overeenkomst, zodat het bedrag van de tweede hypotheek wel van dien aard moet zijn, dat de lange looptijd gerechtvaardigd is. Dit betekent dat voor het lenen van kleine bedragen van een paar duizend euro beter naar een alternatieve vorm van lenen gekeken kan worden, waar men niet te maken krijgt met afsluitkosten, notariskosten en eventuele taxatiekosten. Een tweede hypotheek kan zinvol zijn als het doel van de hypotheek betrekking heeft op het verbouwen van de woning of om achterstallig onderhoud weg te werken. In dat geval is de rente namelijk fiscaal aftrekbaar. Als een tweede hypotheek wordt benut om een auto te kopen, dat valt onder consumptieve uitgaven, dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar en gaat dus een financieel voordeel verloren.

Welke hypotheekvorm is geschikt?

Welke hypotheekvorm het meest geschikt is als tweede hypotheek, is afhankelijk van de persoonlijke wensen en van de financiële situatie. Wie de voorkeur geeft aan lage maandlasten bij een tweede hypotheek kan goed uit zijn met een aflossingsvrije hypotheek. Optimaal fiscaal voordeel leidt tot lage netto hypotheeklasten. Nadeel hiervan is wel dat de hypotheek als schuld blijft bestaan. Een andere hypotheekvorm waar veel gebruik van wordt gemaakt bij een tweede hypotheek is de krediethypotheek. Het principe van een krediethypotheek is vergelijkbaar met die van een doorlopend krediet. Er wordt een maximum hypotheekbedrag verstrekt, waarvan steeds bedragen kunnen worden opgenomen, maar ook weer op kan worden afgelost. Wilt u meer inzicht in de mogelijkheden van een tweede hypotheek? Vraag dan vandaag nog een persoonlijke offerte aan.

Voorwaarden tweede hypotheek

Net als bij het aanvragen van een eerste hypotheek, worden er ook voorwaarden gesteld aan het aanvragen van een tweede hypotheek. Er moet natuurlijk voldoende inkomen zijn om een tweede hypotheek te kunnen betalen. Daarnaast moet er sprake zijn van overwaarde van het huis of moet er door een verbouwing een hogere waarde verwacht worden. Een erkend taxateur kan hiervoor worden ingeschakeld. Is er overwaarde op de woning, dan kan het mogelijk zijn om gebruik te maken van de WOZ waarde van de woning, zoals deze in de beschikking van de gemeente is vastgesteld. Dit scheelt weer taxatiekosten. Via de rekenmodules op deze website kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor een tweede hypotheek en daarna kunt u direct een offerte aanvragen.