Tijdlijn Hypotheken

Uw situatie

Selecteer een fase:

Koopsubsidie en starterslening nieuws

29-09-09

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft onderzoek gedaan naar de voorlichting inzake koopsubsidie en de starterslening. Vooral makelaars laten dit in veel gevallen na. Dit heeft tot gevolg dat starters de beoogde woning onnodig aan zich voor bij laten gaan.

Het onderzoek heeft zich gericht op 29 makelaars in verschillende gemeentes. Vooral in de communicatie van advertenties en voorlichting, ontbreken de onderwerpen koopsubsidie en starterslening.

Ook hypotheekadviseurs schieten te kort als het gaat om de juiste voorlichting. Subsidie en een starterslening is natuurlijk mooi, maar dan moet je wel weten wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Uit het onderzoek van de VEH blijkt in ieder geval dat de informatieverstrekking zwaar onder de maat is.

Koopsubsidie

Koopsubsidie is een maandelijkse bijdrage / subsidie waardoor de aanvrager lagere hypotheeklasten krijgt. Met koopsubsidie wil de overheid het bezit van een eigen woning stimuleren. Door deze subsidie is het voor mensen die minder verdienen makkelijker om aan een hypotheek te komen en dus een eigen huis te kopen. Aan deze regeling zijn echter wel een aantal voorwaarden verbonden:

  • U bent minimaal 18 jaar of ouder.
  • U heeft in de afgelopen 3 jaar geen eigen woning gehad.
  • U gaat zelf in de woning wonen (dus geen verhuur).
  • Uw inkomen in 2008 was maximaal EUR 20.315 en indien er een tweede aanvrager is, gezamenlijk niet meer dan EUR 40.630.
  • De aankoopsom bedraagt niet meer dan EUR 163.625.
  • De hypotheek bedraagt niet meer dan EUR 176.715.
  • Er mogen op het moment van passeren van de hypotheek geen leningen/kredieten meer openstaan op het BKR.
  • De hypotheek dient onder Nationale Hypotheek Garantie gesloten te worden.
  • De rentevaste periode dient minimaal 10 jaar te zijn.

De Starterslening

De startersleneing kan worden aangevraagd bij uw gemeente. De lening is bedoeld om starters te helpen bij het aankopen van een woning. Zo kunt u boven op het bedrag dat u onder Nationale Hypotheek Garantie kunt lenen, extra lenen tot aan de koopsom van de woning die u wenst aan te kopen. De eerste 3 jaar betaalt u geen rente en aflossing op de starterslening. Na deze 3 jaar wordt er op basis van uw inkomen gekeken naar de rente en aflossing die u zou kunnen betalen. Mocht het inkomen niet gestegen zijn, dan is er een mogelijkheid dat lening renteloos wordt voortgezet.

Voor meer informatie over koopsubsidie en/of een starterslening laat u zich voorlichten door een hypotheekadviseur.

Ga terug naar het hypotheken nieuws

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u hypotheken nieuws per email ontvangen? Meld u dan nu aan op de nieuwsbrief.